Moot Court 2018

Më datë 22 dhejtor 2018, në ambientet e Gjykatës Kushtetuese të Shqipërisë u zhvillua finalja e madhe e Gjyqit Simulues të Gjykatës Europiane të të Drejtave të Njeriut – Shqipëri V, një bashkëpunim për të pestin vit radhazi midis Qendrës Europiane dhe Civil Rights Defenders. Aktiviteti ishte vazhdimësi e dy fazave të para që konsistonin në dërgimin dhe përzgjedhjen e argumentave me shkrim për çdo palë, nga 10 universitete pjesëmarrëse, dhe në gjysëm-finale  u kualifikuan 6 universitete të cilat në bazë të një shorti të hedhur një natë para u ndanë në 2 grupe, si përfaqësues të Kërkuesit dhe përfaqësues të Shtetit. Pas vlerësimit të performancës, u zgjodhën 6 skuadrat gjysmëfinaliste të cilat ishin:

 1. Universiteti i Tiranës “Fakulteti i Drejtësië”
 2. Universiteti “Marin Barleti”
 3. Universiteti “Ismail Qemali” Vlorë
 4. Universiteti “New York Tirana “
 5. Kolegji Universitar ” Bedër”
 6. Universiteti “Mesdhetar”

Në fazën finale kaluan skuadra e Universitetit të Tiranës “Fakulteti i Drejtësië” ,dhe Universiteti “New York Tirana”, të cilat luajtën rolin e ‘Kërkuesit’ dhe ‘Shtetit’ respektivisht.

Seanca finale e konkursit u zhvillua në ambientet e Gjykatës Kushtetuese më datë 22  dhjetor, me një trupë gjyqësore të përbërë nga:

 1. Z. Darian Pavli– Kryetar
 2. Z. Rick Lawson- Anëtar
 3. Z. Idlir Peci – Anëtar
 4. Z. Florjan Kalaja – Anëtar
 5. Znj. Migena Leskoviku – Anëtare

Të dyja ekipet elaboruan mbi argumentat e tyre dhe më pas trupi gjykues u tërhoq që të merrte vendim dhe të vlerësonte secilën skuadër bazuar në performancën e tyre. Paneli Gjykues shpalli fitues të fazës Finale të Gjyqit Simulues të Gjykatës Europiane të të Drejtave të Njeriut – Shqipëri V, skuadrën e “Fakultetit të Drejtësisë”, Universiteti i Tiranës . Kjo skuadër do të përfaqësojë Shqipërinë në konkursin rajonal, i cili do të organizohet nga Civil Rights Defenders, në muajin mars.

Kalo te paneli